Guide: Sådan skifter du sommerdæk på bilen

tire-885311_960_720

Hvis ikke du allerede har skiftet dæk på bilen eller motorcyklen, er det i den grad tid til, at du finder sommerdækkene frem fra gemmerne eller investerer i nye. Det er utrolig vigtigt, at du skifter til sommerdæk for at sikre dig selv og andre maksimal sikkerhed i trafikken. Du kan købe sommerdæk til både bil og motorcykel hos Tirendo.

Hvis ikke du før har skiftet dæk på bilen, kan du læse denne artikel, hvor du bliver guidet til, hvordan du nemt og hurtigt kan bytte dine vinterdæk ud med sommerdæk.

Sådan gør du

Det er ikke raketvidenskab at skifte dæk på bilen, men hvis man ikke har prøvet det før, kan det være en udfordring, der virker uoverkommelig og kompliceret. Husk først og fremmest at lovgivningen siger, at der skal være minimum 1,6 millimeter mønster på dine dæk, og det anbefales endda, at der er minimum 3 millimeter. Start derfor med at tjekke dine dæk – der er intet mere træls end at skifte til sommerdæk for dernæst at finde ud af, at de skal skiftes ud med nye dæk.

For at skifte dæk skal du bruge følgende redskaber:

  • Donkraft
  • Krydsnøgle/topnøglesæt/luftnøgle – en af delene er nok
  • Guld- eller sølvfedt

Du vil typisk kunne finde en donkraft i din bil, da denne ofte medfølger ved køb. Vær dog opmærksom på, at denne ikke er af den bedste kvalitet og derfor er en smule skrøbelig og kun kan anvendes få gange. Du kan derfor med fordel købe en donkraft hos en forhandler. Guld- eller sølvfedt gør monteringen af dæk lettere, og du kan også anvende andet fedt – det skal bare være varmebestandigt.

Step 1: Placer donkraften under bilen og udvælg et sted, hvor den kan bære vægten – eksempelvis under tanken. Når du begynder at hæve donkraften, skal du være særligt opmærksom på, at den ikke begynder at skride, da den så kan tabe bilen – og det vil du for alt i verden gerne undgå.

Step 2: Nu skal du begynde at løsne de mange bolte eller møtrikker, så du kan tage hjulene af. Nogle biler har specialbolte, hvor der hører en adapter til.

Step 3: Når du har taget vinterdækkene af, er det en god idé at give gevindet på boltene samt fælgens anlægsside fedt. På denne måde bliver det nemmere at få sommerdækkene på.

Step 4: Nu skal du påmontere dine sommerdæk, og her er det vigtigt, at der spændes over kryds. Spænd heller ikke én bolt i ad gangen, men derimod alle bolte af 2-3 omgange, så alle bolte bliver spændt ens.

Step 5: Nu skal du fylde luft i dine nye dæk, hvilket du kan gøre gratis hos rigtig mange tankstationer. Hvis du er tvivl om, hvilket dæktryk der kræves for din bil, kan du finde dette i bilens manual.

Step 6: Det er vigtigt, at du ikke monterer et sommerdæk på højre side, der året før har siddet på venstre side. Men du må til gengæld gerne bytte om på forreste og bagerste dæk på samme side af bilen. Tjek derfor hvor dækkene sidst har siddet, når du tager dem af, og marker dem eventuelt med en label.